Під час виборів на дільницях не буде відеокамер для спостереження за голосуванням

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Відеоспостереження на виборчих дільницях не передбачено законом, тому його не буде під час наступних виборів. Про це повідомив заступник голови ЦВК Євген Радченко під час прес-конференці.

«Отакі відеоспостереження на виборчих дільницях жодним законом, зокрема законом про вибори президента, не передбачені, тому цього відеоспостереження не буде», — сказав він.

За словами Радченка, відеонагляд на виборчих дільницях є неефективним. На організацію такого спостереження витратили 996 млн грн, закупили понад 32 тис. програмно-апаратних комплексів, які включали комп’ютери, відеокамери, кабелі, металеві шафи для збереження цього обладнання тощо.

«Ця вся система була змонтована, працювала. У результаті з понад 30 тисяч таких комплектів було здійснено трохи більше ніж 180 тисяч заходів у цю систему — приблизно 7,5 разів на кожну виборчу дільницю люди заходили подивитись. Ефективність говорить сама за себе», — сказав він.

Заступник голови ЦВК зауважив, що органи державної влади або місцевого самоврядування мають право забезпечувати охорону та безпеку приміщень, які їм належать і в яких розташовані виборчі дільниці. Тому можуть самостійно встановлювати камери. Але ці камери не будуть використовуватися для спостереженн за голосуванням чи підрахунком голосів.

«Це може бути використано виключно з міркувань безпеки», — підкреслив Радченко.