Індійський «Білл Гейтс» пожертвував $7,5 млрд на благодійність

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Індійський «Білл Гейтс» пожертвував $7,5 млрд на благодійність

World Economic Forum / Flickr

Друга найбагатша людина Індії, глава IT-компанії Wipro Азім Премджі передає в свій благодійний фонд акцій цієї фірми на суму близько 530 млрд рупій ($7,5 млрд). Це найбільше пожертвування в країні, пише CNN .

За останні кілька років технічний магнат пожертвував фонду $21 млрд, включаючи 67% акцій Wipro.

Премджі у свої 73 роки має статок у більш ніж $18 млрд, згідно з рейтингом Bloomberg. Він був першим індійцем, який підписав «Клятву дарування» (The Giving Pledge) — це філантропічна кампанія, розпочата в червні 2010 року американськими мільярдерами Ворреном Баффеттом і Біллом Гейтсом, щоб спонукати заможних людей у всьому світі віддати більшу частину свого багатства на благодійність.

У 2018 році Азім Премджі зробив 80% «великих пожертвувань» з усіх найбагатших людей в Індії. Загалом, приватні особи в країні щорічно жертвують близько 430 мільярдів рупій ($6,2 млрд).

Компанія Wipro була заснована батьком Премджі в 1945 році як виробник олії, а в 1980-х роках перейшла в технологічну індустрію під керівництвом Премджі. З тих пір вона перетворилася в одну з найбільших компаній у сфері ІТ-послуг в Індії. У неї є більш ніж 160 тис. співробітників в усьому світі та понад 1200 клієнтів у різних галузях — від авіакосмічної промисловості до роздрібної торгівлі.

Фонд Премджі займається підтримкою освіти і керує Університетом Азіма Премджі в Бангалорі.

  • У 2018 році Фонд Білла і Мелінди Гейтс припинив співпрацю з некомерційною організацією Misk, очолюваною спадкоємним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом ібн Салманом. Причина — вбивство опозиційного журналіста Джамаля Хашоггі в будівлі саудівського консульства.