Екстремісти та переможці мусульман. Стрілець з Нової Зеландії наніс на свою зброю імена «кумирів»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Один зі стрільців, які влаштували масові вбивства в мечетях Нової Зеландії, наніс на свою зброю імена екстремістів і посилання на перемоги європейців над мусульманами, турками та османами, пише Daily Sabbah.

Зброя, ймовірно, належить 28-річному Брентону Тарранту. На ньому можна розгледіти надписи з використання латинської, кириличних та грузинської абеток, а також дати, повʼязані з конфліктами протягом всієї історії між християнами та мусульманами.

Серед них:

«Ось ваш Пакт про мігрантів» — посилання на Глобальний договір про міграцію, підписаний низкою країн у грудні минулого року.

«Лепанто 1571» — морська битва в Іонічному морі, у якій флот католицьких держав здобув перемогу над Османською імперією.

«Янош Хуньяді» — угорський генерал-губернатор і воєвода Трансильванії; двічі переміг османські війська в 1442 році;

«732, битва при Турі» — перемога короля франків Карла Мартелла у битві з арабським халіфатом.

«14 слів» — йдеться про чотирнадцять слів ідеолога білого націоналізму Девіда Лейна: «Ми мусимо забезпечити існування нашого народу і майбутнє для білих дітей».

«Туркофаги» — прізвисько грецьких військових, які билися з османсько-турецькими військами.

Daily Sabbah

На інші частини зброї стрілець наніс імена екстремістів та воєначальників, котрі здобували перемоги над мусульманами.

Лука Траіні — італійський екстреміст, який нападав на чорношкірих мігрантів. У лютому 2018 року в місті Мачерата влаштував стрілянину, поранивши 6 африканців.

Александр Біссоннетт — студент університету, який увірвався в мечеть Квебека (Канада) 29 січня 2017 року і влаштував стрілянину по її прихожанах. Загинули 6 людей, самого Біссонетта засудили до довічного увʼязнення.

Байо Півлянин — відомий сербський командир XVII століття, який боровся проти османського панування на північному заході Балкан.

Мілош Обілич — сербський лицар на службі в принца Лазаря, вбивця османського султана Мурада I.

Пелайо — вестготський дворянин. Йому приписують початок Реконкісти — процесу, коли християни відвоювали в маврів Піренейський півострів.

Daily Sabbah

Daily Sabbah

  • У Новій Зеландії 15 березня злочинці напали на дві мечеті: одна розташована на Дін-Авеню у Крайстчерчі, інша — в його передмісті Лінвуді. Внаслідок стрілянини було вбито 49 осіб і принаймні 20 тяжко поранено. Один зі стрільців вів трансляцію розстрілу з нашоломної камери GoPro. Головний підозрюваний — 28-річний австралієць Брентон Таррант. Він опублікував «маніфест» на понад 70 сторінках, у якому виступив проти іммігрантів, назвавши їх «загарбниками».
  • Поліція пізніше затримала чотирьох нападників — трьох чоловіків і одну жінку. Але пізніше стало відомо, що одного підозрюваного відпустили. Правоохоронці вважають, що він не мав жодного стосунку до події. Звинувачення в убивстві висунули одному із затриманих — чоловікові у віці близько 20 років.