США обмежують видачу віз співробітникам трибуналу в Гаазі через слідство проти американських військових

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Сполучені Штати вводять візові обмеження для співробітників Міжнародного кримінального суду, повідомляє Reuters.

Обмеження торкнуться причетних до розслідування проти американських військових в Афганістані. «Я оголошую про політику щодо візового обмеження для осіб, які безпосередньо відповідають за будь-яке розслідування проти військових США», — заявив державний секретар США Майк Помпео.

За його словами, такі візові обмеження можуть також використовуватися для «стримування зусиль суду в переслідуванні» військових з країн-союзників США.

Помпео зазначив, що це рішення вже впроваджується, додавши, що Штати готові «вжити додаткових заходів, включаючи економічні санкції, якщо суд не змінить свого курсу».

Міжнародний кримінальний суд офіційно розпочав свою роботу в 2002 році. Однак США не ратифікували Римський статут МКС. За даними ЗМІ, у листопаді 2017 в суді почали розслідування можливих військових злочинів і злочинів проти людства в Афганістані з 1 травня 2003 року, в тому числі з участю американських військових.

  • У вересні минулого року радник президента США з національної безпеки Джон Болтон заявив, що його країна готова вдатися до жорстких заходів стосовно МКС, якщо той спробує переслідувати американців. У самому суді заявили, що продовжать керуватися принципами верховенства права у своїй роботі, не дивлячись на погрози США.