Австралія ввела санкції проти співробітників ФСБ та ватажків «ЛДНР». Їм заборонять вʼїзд та заморозять активи

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Австралія ввела санкції та заборону на в’їзд для сімох російських спецслужбовців і військових за агресію в Керченській протоці, а також для трьох бойовиків «ЛДНР». Про це повідомляє голова Міністерства закордонних справ Австралії Маріс Пейн.

«Разом зі Сполученими Штатами, Сполученим Королівством та іншими країнами-членами ЄС і Канадою ми є сильними прибічниками суверенітету та територіальної цілісності України», — йдеться в заяві.

Проти росіян та ватажків самопроголошених республік ввели цільові фінансові санкції та заборону на в’їзд до країни. Також Австралія закликала РФ негайно звільнити українських військовополонених моряків і судна та забезпечити безперешкодну навігацію Керченською протокою.

«Австралія засуджує агресію і закликає Росію без зволікань звільнити затриманих українських моряків і судна. Також закликаємо Росію дозволити вільний і безперешкодний прохід українських і міжнародних суден через Керченську протоку і Азовське море. Австралія не визнає жодних дій, спрямованих на легітимізацію анексії Криму або відокремлення частин Донецької і Луганської областей України. Тому ми також запровадили санкції проти трьох «лідерів» контрольованих сепаратистами районів Донецької та Луганської областей України після так званих виборів у листопаді 2018 року», — йдеться в заяві Пейн.

У додатку до заяви фігурують прізвища тих, проти кого запроваджено санкції. Це контр-адмірал, глава прикордонного директорату ФСБ Росії у Криму, відповідальний за дії російських кораблів під час атаки на українські судна Сергій Станкевич; його заступник, голова морського підрозділу ФСБ Росії у Криму Андрій Шеін; командир прикордонного сторожового корабля «Дон», що брав участь у нападі Олексій Саляєв; командир сторожового корабля «Ізумруд», який теж брав участь у нападі, Андрій Шипицін; голова Керченського контрольного пункту ФСБ Росії Олексій Шатохін; начальник служби пункту управління ФСБ РФ в окупованому Криму Руслан Ромашкін та командир малого протисубмаринного корабля «Суздалець», що також брав участь в атаці, Сергій Щербаков.

Також у списку фігурують прізвища трьох ватажків самопроголошених республік: «голови народної ради ДНР» Володимир Бідьовки, лідера «ЛНР» Леоніда Пасічника та «голови народної ради ЛНР» Дениса Мірошниченка.

Очільниця МЗС Австралії Маріс Пейн також закликала РФ поважати суверенітет та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з її територіальними водами.