«Крим — це територія України». НАТО закликає Росію повернути півострів

Автор:
Олена Мельник
Дата:

НАТО закликає Росію повернути Крим Україні. Про це йдеться в заяві Північноатлантичної Ради, зробленій до пʼятої річниці анексії півострова.

«Це порушення суверенітету і територіальної цілісності України є серйозним порушенням міжнародного права і серйозним викликом для євроатлантичної безпеки. Ми рішуче засуджуємо цей акт, який ми не визнаємо. Ми закликаємо Росію повернути Крим Україні. Ми підтверджуємо нашу повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Крим — це територія України», — йдеться в прес-релізі.

У НАТО наголошують, що глибоко стурбовані порушеннями прав людини у Криму, переслідуванням українців, кримських татар та представників інших місцевих громад.

«Незважаючи на постанову Міжнародного суду, орган самоврядування кримських татар Меджліс піддається переслідуванням і заборонений на своїй батьківщині», — зазначили в альянсі.

НАТО закликає Росію звільнити українських політвʼязнів, а також надати міжнародним моніторинговим організаціям доступ на півострів.

«Будь-які спроби легітимізувати або нормувати незаконну і протиправну анексію Криму повинні припинитися, зокрема автоматичне введення російського громадянства, насильницьке переміщення населення, призов до армії Російської Федерації та незаконне проведення російських виборчих кампаній», — підкреслюється в заяві.

  • Кримська правозахисна група підготувала Моніторинговий огляд ситуації з правами людини в Криму за лютий 2019 року. В огляді зібрані факти порушень прав людини на півострові.
  • У лютому-березні 2014 року Росія анексувала український півострів Крим і розвʼязала збройний конфлікт на Донбасі. Російську владу на півострові не визнає ані Україна, ані міжнародні організації, зокрема Генеральна асамблея ООН, ПАРЄ, ОБСЄ. Вона також суперечить рішенню Венеційської комісії, натомість Кремль трактує анексію як «повернення Криму до Росії».