МВФ, Євросоюз та США закликали Раду відкласти розгляд законопроектів про незаконне збагачення. Кажуть, вони недосконалі

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
МВФ, Євросоюз та США закликали Раду відкласти розгляд законопроектів про незаконне збагачення. Кажуть, вони недосконалі

Sergii Kharchenko / Pacific Press / LightRocket via Getty Images

Верховна Рада отримала лист від Міжнародного валютного фонду, глави представництва Євросоюзу та посла Сполучених Штатів з проханням відкласти розгляд законопроектів про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, обґрунтовуючи це їхньою недосконалістю. Вони просять відкласти розгляд усіх 13 законопроектів.

Про це повідомив голова комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожемʼякін («Батьківщина») на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій і груп парламенту.

«Посол США, місія МВФ, посол Євросоюзу написали лист — сьогодні прийшов: вони просять відкласти розгляд всіх законопроектів, тому що вони недосконалі, зокрема й президентський», — заявив Андрій Кожемʼякін.

До президентського законопроекту нардепи подали альтернативні ініціативи — наразі зареєстровано 12 законопроектів від різних парламентаріїв, серед яких Сергій Каплін від БПП, позафракційний Юрій Деревʼянко, Єгор Соболєв від «Самопомочі», Андрій Шипко від партії «Відродження», Олена Сотник від «Самопомочі», Мустафа Найєм від «БПП».

  • 26 лютого Конституційний суд України визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення. Підозрюваними за цією статтею були або лишаються велика кількість чиновників, зокрема екс-голова ДФС Роман Насіров, його наступник Мирослав Продан, міністр інфраструктури Володимир Омелян, голова «Радикальної партії» Олег Ляшко, нардеп від «Радикальної партії» Андрій Лозовий, військовий прокурор Костянтин Кулик, нардеп від БПП Борислав Розенблат, перший заступник голови Служби безпеки Павло Демчина, екс-заступник начальника департаменту Генпрокуратури з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Дмитро Сус.
  • Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відмовився розглядати законопроекти про поновлення відповідальності за незаконне збагачення. З порядку денного було знято і президентський законопроект, і всі альтернативні.
  • Посольства країн G7 спільно зі Світовим банком закликали українську владу відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення у відповідності до міжнародних стандартів.