Звіт SIPRI-2018: «Укроборонпром» спростував поставки озброєння в Росію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Державний концерн «Укроборонпром» спростував дані Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI) щодо експорту зброї в Росію, повідомляє прес-служба концерну.

В «Укроборонпромі» пояснили, що не постачають продукцію до РФ з 2014 року, а дані, які відобразила SIPRI, — це поставки «Мотор Січ» українських турбореактивних двигунів АІ-222 для російських учбово-бойових ЯК-130. Ці поставки здійснювалися в 2009—2014 роках.

Також у дослідженні наводяться дані про постачання до РФ українських Ан-140-100 і Ан-148-100Е. Концерн пояснив, що ці літаки виробляються в Росії за ліцензією заводу «Антонова», і тому могли розцінюватися як постачання з України.

«Варто враховувати, що дата поставки двигунів та силових установок визначається експертами SIPRI після завершення виготовлення тих чи інших зразків військової техніки та озброєння уже російськими виробниками і передачі літаків і кораблів до Збройних сил РФ, а не реальним моментом постачання окремих комплектуючих. Тому двигуни чи силові установки для техніки могли постачатися до 2014 року, однак у дослідженні вони відображені, як поставки більш пізнього періоду», — пояснили в концерні.