САП спростувала заяву НАБУ щодо погодження прокуратурою заходів за участю «агента» Євгена Шевченка

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

У НАБУ 17 березня розʼяснили, про що йдеться на 87 сторінках, отриманих від ГПУ. Однак у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) зазначають, що у вказаному повідомленні інформація спотворює реальний стан дійсного розслідування описаних кримінальних проваджень та спрямована на відволікання уваги громадськості від приховування злочинної діяльності службових осіб ТОВ «Оптимумспецдеталь».

«Керівництво НАБУ два роки переховувало вказані матеріали від процесуальних прокурорів, фактично сховавши їх в матеріалах кримінальної справи № 52016000000000063, а зараз, недолуго використовуючи інсинуації і маніпуляційні прийоми, перекручує інформацію і намагається довести, що ці дані використані в інших провадженнях, хоча фактично матеріали не долучено до цих проваджень, і 80% даних листування стосувалися ТОВ «Оптимумспецдеталь» та інших зловживань в оборонній сфері», — йдеться в офіційному спростуванні САП.

У згаданій НАБУ розмові агента Євгена Шевченка з Андрієм Рогозою та особою, яку в публікації називають «Едік», йдеться про закриття кримінальних проваджень щодо «Укрзалізниці» (№ 5201600000000089) та розкрадання газу на двох ТЕЦ (№ 52016000000000479) за неправомірну вигоду в сумі $0,5—2,5 млн. Матеріали та негласні слідчі дії, які б підтверджували вказані розмови, відсутні, зазначають в САП.

В антикорупційній прокуратурі заявляють, що оскільки упродовж 2017—2019 років кримінальні провадження за згаданими вище фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань не вносились, повідомлення про підозру у вчиненні зазначених кримінальних правопорушень детективами не складались та питання про їхнє вручення перед прокурорами САП не ініціювалось, це свідчить про неправдивість пояснень НАБУ.