Франція заявила, що не визнає анексії Криму Росією

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Франція підтримує повне відновлення суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. Про це йдеться в заяві посольства країни у зв’язку п’ятою річницею незаконної анексії Криму Росією.

«Франція не визнає і не визнаватиме незаконної анексії Криму: перегляд кордонів силою суперечить міжнародному праву, так само як і зобов’язанням, взятим на себе Російською Федерацією», — наголосили в посольстві.

Франція стурбована мілітаризацією півострова з боку Росії, а також напругою у Керченській протоці та Азовському морі, що стало наслідком анексії Криму. Уряд країни наголошує, що судноплавство в Азовському морі має бути вільним.

«Франція і надалі закликатиме до негайного і безумовного звільнення 24 українських моряків, утримуваних Росією. Франція шкодує через погіршення ситуації з правами людини на півострові, зокрема стосовно кримських татар», — наголосили в посольстві.

Країна засуджує всі випадки дискримінації, що базується на приналежності до етнічної чи релігійної спільноти, і закликає звільнити всіх політвʼязнів. Франція закликає також до збереження та охорони історичної та культурної спадщини Криму.

  • У лютому-березні 2014 року Росія анексувала український півострів Крим і розвʼязала збройний конфлікт на Донбасі. Російську владу на півострові не визнає ані Україна, ані міжнародні організації, зокрема Генеральна асамблея ООН, ПАРЄ, ОБСЄ. Вона також суперечить рішенню Венеційської комісії, натомість Кремль трактує анексію як «повернення Криму до Росії».
  • У пʼяту річницю анексії Криму Євросоюз заявив, що продовжує підтримувати територіальну цілісність України і засуджує агресію Російської Федерації.
  • Повернути Крим Україні закликали і в НАТО, підкресливши, що глибоко стурбовані порушеннями прав людини у Криму, переслідуванням українців, кримських татар та представників інших місцевих громад.