ДБР розслідує хабар керівництва НАБУ при закупівлі 12 автомобілів Skoda, за які переплатили 1,5 млн грн

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
ДБР розслідує хабар керівництва НАБУ при закупівлі 12 автомобілів Skoda, за які переплатили 1,5 млн грн

Skoda

Державне бюро розслідувань (ДБР) перевіряє керівництво Національного антикорупційного бюро (НАБУ) щодо одержання хабара при закупівлі 12 автомобілів Skoda.

У матеріалах суду вказується, що ДБР веде розслідування з 19 грудня 2018 року за 2 ч. ст. 364 КК (Зловживання владою або службовим становищем), яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 5 до 12 років із конфіскацією майна.

За даними слідства, у жовтні 2018 року посадові особи НАБУ уклали за підсумками відкритих торгів чотири договори з компанією «Єврокар» на поставку чотирьох спеціалізованих автомобілів Skoda Kodiaq, шести Skoda Octavia, однієї Skoda Octavia А7 Combi, однієї Skoda Superb та мікроавтобуса. Вартість усіх авто за контрактом склала 12,1 млн грн.

У торгах також брала участь компанія «Автоцентр Прага Авто на Кільцевій», однак слідство встановило, що «Єврокар» є єдиним офіційним постачальником авто Skoda в Україні та здійснює прямий контроль над діяльністю «Автоцентр Прага Авто на Кільцевій». Відзначається, що тендерний комітет НАБУ «не встановив» цей факт.

«Після вивчення тендерної документації встановлені ознаки антиконкурентних узгоджених дій у поведінці замовника і учасників процедури закупівлі», — повідомляє ДБР.

Крім того, під час торгів «Єврокар» пропонувала ціну нижчу, ніж «Автоцентр Прага Авто на Кільцевій», який протягом усього аукціону тримав ціну на одній планці. Слідство вважає, що участь другої компанії була формальною.

Економічна експертиза встановила, що компанія «Єврокар» завищила вартість автомобілів, і НАБУ купило авто з переплатою у 1,5 млн грн.

Суд схвалив клопотання прокуратури і ДБР та призначив на березень проведення товарознавчої експертизи щодо даної закупівлі НАБУ.