ЦВК перезамовила бюлетені для виборів. Тепер у першому турі їх буде на 500 тисяч більше, ніж у другому

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
ЦВК перезамовила бюлетені для виборів. Тепер у першому турі їх буде на 500 тисяч більше, ніж у другому

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Центральна виборча комісія внесла зміни в договір із поліграфічним комбінатом «Україна», збільшивши кількість виборчих бюлетенів для першого туру та зменшивши — для другого.

Договір опублікований на сайті публічних закупівель «Прозорро».

Усього ЦВК замовила 60,4 мільйона бюлетенів на обидва тури. Але якщо раніше їхня кількість розподілялася порівну, то тепер на перший тур замовили 30 443 037, а на другий — 29 916 563 бюлетенів. Тепер у першому турі, згідно з договором, буде на 526,5 тисячі більше бюлетенів, ніж у другому.

Як зазначено в договорі, кількість бюлетенів для першого туру збільшили відповідно до прогнозованої кількості виборців.

Загалом у ЦВК очікують понад 30 мільйонів виборців. Згідно з законом, бюлетенів має бути на 0,5% більше.

Один бюлетень для першого туру коштує 4,26 грн. Усього держава витратить на бюлетені першого туру 129 687 338 грн.

  • Центральна виборча комісія не отримувала списку від Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини із 24 російськими спостерігачами, яких хочуть відправити на вибори в Україні.
  • Голови дільничних виборчих комісій на виборах будуть транспортувати виборчу документацію, зокрема бюлетені, у «підручних засобах, часто не призначених для цього». Це сталося тому, що ЦВК не змогла вчасно провести тендер і закупити спеціальні картонні коробки — архівні бокси.
  • ЦВК поскаржилася СБУ та Нацполіції після заяв «Національних дружин» про готовність застосовувати силу в разі фальсифікацій на виборах президента.