Абелівську премію з математики вперше в історії отримала жінка. Вона проводила дослідження на мильних бульбашках

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Абелівську премію з математики вперше в історії отримала жінка. Вона проводила дослідження на мильних бульбашках

Twitter / Karen Uhlenbeck

Норвезька академія наук оголосила лауреатом Абелівської премії американського математика Карен Уленбек. Вперше з моменту заснування премії престижну нагороду, яку ще називають Нобелівською премією з математики, отримала жінка.

Уленбек представляє Техаський університет в Остіні. Вона отримала премію за «досягнення в геометричних диференціальних рівняннях з частинними похідними, калібрувальній теорії поля та інтегрованих системах» і за фундаментальний вплив її робіт на математичний аналіз, геометрію та математичну фізику.

Голова комітету з присудження премії Ханс Мунте-Каас сказав, що її робота на «мінімальних поверхнях», таких як мильні бульбашки, змінила математичний ландшафт.

«Її теорії зробили революцію в нашому розумінні мінімальних поверхонь. Щоденний приклад «мінімальної поверхні» — мильна бульбашка. Вони цікаві з математичного погляду тим, що тягнуть мильну плівку в формі найменшої поверхні — ідеальної сфери», — сказав він.

Математика професора Уленбек дала фізикам-теоретикам інструменти, за допомогою яких можна вирішити деякі з їх найбільших загадок, як-от поведінка субатомних частинок та обʼєднання електромагнетизму й ядерних сил.

За свою роботу Карен Уленбек, окрім визнання серед науковців-математиків, отримала 530 тисяч фунтів стерлінгів ($700 тис).