Обігнати Китай. У США розробляють суперкомпʼютер Aurora за $500 млн

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Виробники мікросхем Intel Corp. і Cray Inc. спільно з фахівцями, яких контролює уряд США, працюють над створенням надшвидкого суперкомпʼютера, за допомогою якого можна буде проводити дослідження і моделювання ядерних випробувань.

Як пише The Verge, розробка повʼязана з бажанням США лідирувати в гонці озброєнь з Китаєм.

Про створення компʼютера, на проект якого виділено $500 млн, стало відомо на церемонії в Аргоннській національній лабораторії, де також був присутній міністр енергетики.

Компʼютер під назвою Aurora повинен бути закінчений до 2021 року і мати продуктивність в 1 екзафлопс (1000 петафлопс).

У разі успіху Aurora буде на порядок перевершувати наявні суперкомпʼютери. У той же час, Китай готує до випуску компʼютер, продуктивність якого обчислюється у екзафлопсах, вже у 2020 році. Проте в Міністерстві енергетики заявляють, що «краще дивитися на власні результати».

Зараз компанії Intel Corp. і Cray Inc. створюють чіпи і процесори для Aurora. Чим займаються інші фахівці, не уточнюють.

На сьогодні найпотужнішим компʼютером вважається Summit, який використовує чіпи International Business Machines Corp. (IBM) та NVIDIA. Він перебуває в користуванні Національної лабораторії Ок-Рідж (штат Теннессі).