Суд у Києві відхилив скарги адвокатів Януковича на вирок. Вони просили виправити «описки»

Автори:
Катерина Коваленко, Оксана Коваленко
Дата:

Оболонський райсуд Києва відмовився задовольнити прохання адвокатів екс-президента Віктора Януковича виправити «описки» у вироку.

«Суд не має права змінювати зміст вироку, а тільки виправити помилки і описки. У поданих заявах порушуються питання суті вироку, а тому в задоволенні заяв захисника слід відмовити», — сказали судді.

Адвокат Олександр Байдик просив суд прибрати з вироку причину помʼякшувальної обставини — «вчинення злочинів під впливом залежності від представників влади Російської Федерації».

Також суд просили виключити з вироку посилання на відео з прес-конференції президента Росії Володимира Путіна, звернення глави окупованого Криму Сергія Аксьонова, запис перебування Петра Порошенка в Криму та інші ролики.

Крім цього, захисник просив виправити суму процесуальних витрат, яку зобовʼязаний відшкодувати екс-президент, з 98 561 грн. 20 коп. на 58 521 грн. 20 коп.

Перед розглядом скарги адвокати Януковича заявили про відвід одному з суддів колегії — Костянтину Васалатію, якого раніше Вища рада правосуддя рекомендувала відсторонити від справи. Суд не задовольнив відвід, засідання відбувалося з тим самим складом суддів.

Сьогодні ж в Оболонському райсуді Києві відбудеться ще одне засідання у справі Януковича. Судді мають розʼяснити адвокатам вирок екс-президенту.

  • 24 січня Оболонський районний суд Києва визнав Віктора Януковича винним у державній зраді. Суд засудив екс-президента до 13 років вʼязниці. Його визнали винним у державній зраді та в пособництві у веденні агресивної війни.
  • При цьому суд визнав Януковича невинуватим за звинуваченням у пособництві посяганню на територіальну цілісність України, що призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків.
  • Адвокат Центру надання безкоштовної вторинної правової допомоги Юрій Рябовол, який захищав на суді екс-президента Віктора Януковича, подав скаргу на вирок Оболонського районного суду Києва.