В Індії розпочався весняний Фестиваль Холі: люди обсипають один одного різнокольоровою пудрою. Як це виглядає

Дата:
В Індії розпочався весняний Фестиваль Холі: люди обсипають один одного різнокольоровою пудрою. Як це виглядає

Abhisek Saha / Barcroft Images / Barcroft Media via Getty Images

20 березня Індія відзначає національне свято — весняний Фестиваль барв, або Холі. У звʼязку з цим у великих містах країни — Делі, Калькутті, Мумбаї, Бангалорі та Ченнаї поліція переходить на посилений режим патрулювання, пише Indiatoday.

Правоохоронці будуть контролювати роботу громадського транспорту, справлятися з дорожніми пробками, а також стежити за хуліганами на мотоциклах з повітряними кулями і аквареллю, які можуть облити фарбою представників урядових делегацій.

Що таке Холі?

20 і 21 березня 2019 року Індія святкує Холі — індуїстське свято весни, воно відзначається у всій країні, а в окремих штатах заходи триватимуть тиждень.

Avishek Das / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Холі проводиться щорічно в останній день повного місяця індуїстського місячно-сонячного календарного місяця, зазвичай березня.

Avishek Das / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Під час святкувань люди обсипають один одного різнобарвною порошковою фарбою і обливають водою.

STR / NurPhoto via Getty Images

Магазини та більшість офісів закриваються, і на вулицях панує святкова атмосфера.

Abhisek Saha / Barcroft Images / Barcroft Media via Getty Images

Підготовка стартує задовго до початку Холі: люди купують фарби, спеціальні розпилювачі і фарбують стіни будинків та прикрашають оселі.

Indranil Aditya / NurPhoto via Getty Images

Холі відзначається не тільки в Індії, його святкують в Непалі, Пакистані, Шрі-Ланці та інших країнах, де живуть послідовники індуїзму. Він популярний також у західній Європі та США.

Avishek Das / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Зворотній бік Холі

За даними правоохоронців, під час фестивалю зростає кількість зґвалтувань і домагань. Веселі ритуали багато чоловіків використовують як привід для дотиків або навіть сексуального насильства в громадських місцях. Австралійська радіомовна корпорація (АВС) повідомила минулого року, що деякі жінки стверджували, що в них кидали водяні кулі, наповненими спермою та сечею.

А секретар Всеіндійської прогресивної Жіночої асоціації Кавіта Крішнан після фестивалю в 2018 році назвала Холі «днем страху». «Вулиці захоплені агресивними, пʼяними від влади чоловіками, які бачать фестиваль як ліцензію на сексуальні домагання», — заявила правозахисниця. За підсумками свята в 2018 році індійська поліція отримала сотні скарг щодо сексуальних домагань і насильницького застосування фарб і води.

  • 6 березня в різних країнах світу відсвяткували Марді Гра. Назва дослівно перекладається як «жирний вівторок» і символізує останній день перед початком посту.
  • 2 березня в бразильському Ріо-де-Жанейро стартував всесвітньо відомий карнавал. Ознаменувалося торжество тим, що королю карнавалу, якого називають «Король Момо», або «Король хаосу», вручили золотий ключ від міста.