Кандидат у президенти Бойко програв суд проти «Суспільного». Його рекламу не показали в ефірі, у нардепа назвали це цензурою

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Кандидат у президенти Бойко програв суд проти «Суспільного». Його рекламу не показали в ефірі, у нардепа назвали це цензурою

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Шевченківський районний суд міста Києва відмовив у задоволенні позову депутату Верховної Ради, кандидату на посаду президента Юрія Бойка до Національної суспільної телерадіокомпанії України. Про це повідомляють на сайті НСТУ.

«Суд встановив, що позивачем не надано жодних доказів протиправності дій Суспільного мовника. Крім того, суд наголосив, що ПАТ НСТУ не порушувало вимог чинного законодавства про вибори, так само як не порушувало й жодних прав Юрія Бойка як суб’єкта виборчого процесу», — заявили в НСТУ.

Раніше до Суспільного мовника звернулась «Опозиційна платформа — За життя», яка підтримує кандидата, і попросила розмістити 5 роликів політичної реклами нардепа. НСТУ відмовилась це робити. Компанія пояснила, що у відео є низка порушень законодавства й просила їх усунути, після чого пообіцяла показати їх в ефірі як політичну рекламу. У відповідь на це «Опозиційна платформа — За життя» заявила про цензуру в НСТУ.

А кандидат на посаду президента Юрій Бойко звернувся до суду і просив визнати неправомірною рішення не розміщувати його ролики в ефірі каналів Суспільного мовника.

Які порушення у рекламі побачила НСТУ?

Після перегляду відеоматеріалів, юристи НСТУ побачили, що в кількох рекламних роликах поряд з прапорцями політичної сили фігурує прапор України, а відповідно до ст. 8 Закону України «Про рекламу» використання державної символіки у рекламі заборонено.

Ще один ролик наводить маніпулятивну інформацію про те, що президент України розбагатів у десятки разів .

«Інформація про збільшення доходів у десятки разів може розцінюватись як розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост президента України, що прямо заборонено ч. 5. ст. 64 Закону України «Про вибори президента України», — заявили в НСТУ,

Юристи телекомпанії в електронному листуванні із «Опозиційною платформою — За життя» попросили підтвердити, що усі люди, зображені в роликах, дозволили їх показувати. Але такої інформації політсила не надала.

  • Раніше Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив кандидату в президенти, лідеру «Громадянської позиції» Анатолію Гриценку в позові до президента Петра Порошенка.