Індійський ювелір-мільярдер арештований у Лондоні за шахрайство

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Алмазний магнат-мільярдер Нірав Моді арештований в Лондоні. Він втік з Індії минулого року, ставши підозрюваним у найбільшому банківському шахрайстві в історії країни — на суму близько $1,8 млрд. Про це повідомляє The Telegraph .

48-річний Моді — ювелір, який працює з діамантами. Він створив власний бренд Nirav Modi з магазинами в 16 найбільших містах світу і ювелірну компанію Firestar Diamond з річною виручкою $2,3 млрд. У 2017 році у списку індійських мільярдерів за версією Forbes він обіймав 85 місце. Ювелірні вироби Нірава Моді прикрашали обкладинки каталогів Christieʼs та Sothebyʼs і були популярні серед голлівудських зірок.

На початку березня The Telegraph відстежило ювеліра до квартири з трьома спальнями, що займає половину поверху знаменитого багатоповерхового будинку в центрі міста, з видом на Лондон. Орендна плата за таку нерухомість становить близько 17 тисяч фунтів стерлінгів ($22,5 тис.) на місяць.

Скотланд-Ярд підтвердив, що бізнесмена заарештували за запитом індійської влади в районі Голборн вдень 19 березня. Він повинен зʼявитися у Вестмінстерському суді 20 березня.

У лютому 2018 індійські правоохоронці порушили справу проти Нірава Моді за заявою Punjab National Bank (Пенджабського національного банку). Виявилося, що топ-менеджери банку відкрили для Моді та його сімʼї можливість безлімітного кредитування на сім років за підробленими гарантійними листами.

Загальна сума кредитів склала близько $ 1,8 млрд, що дорівнює приблизно 1/3 капіталу банку. За рішенням суду заарештовані деякі активи Моді. Також, після початку розслідування, різко впала вартість акцій його компаній. Сукупний капітал, яким володів Моді, знизився з $ 1,73 млрд до $100 млн. Сам Моді з сімʼєю та родичами виїхав з країни. У квітні 2018 він переховувався в Гонконзі, а в червні прибув у Велику Британію.