Гаазький трибунал засудив екс-президента Республіки Сербської Караджича до довічного увʼязнення

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Гаазький трибунал засудив екс-президента Республіки Сербської Караджича до довічного увʼязнення

Serge Ligtenberg / Getty Images

Міжнародний кримінальний суд засудив колишнього президента Республіки Сербської Радована Караджича до довічного увʼязнення, повідомляє Reuters.

Цей вирок є остаточним і оскарженню не підлягає. У 2016 році Міжнародний трибунал щодо Югославії визнав Караджича винним у геноциді і злочинах проти людяності і засудив до 40 років вʼязниці. Проте Караджич вирішив оскаржити це рішення.

Судді Гаазького трибуналу дійшли висновку, що таке покарання є занадто мʼяким, і засудили екс-президента до довічного увʼязнення.

Хто такий Караджич?

Політик, один із засновників і глава Сербської демократичної партії, яка виступала за створення Великої Сербії. У 1992 році Боснія і Герцеговина у односторонньому порядку проголосила незалежність від Югославії, після чого почалася громадянська війна між сербами, боснійцями та хорватами. Боснійські серби заявили про створення Республіки Сербської — власної держави, яку очолив Караджич.

У 1995 році Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії висунув проти Караджича звинувачення у військових злочинах та геноциді. Караджич пішов у відставку та переховувався. У липні 2008 року його затримали у Белграді.