ЦВК відмовила в реєстрації 24 російським спостерігачам від ОБСЄ

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Центральна виборча комісія (ЦВК) відмовила в реєстрації 24 російським спостерігачам на виборах від Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ. Про це повідомляє ЦВК на своїй Facebook-сторінці.

ЦВК отримала звернення від Бюро ОБСЄ щодо реєстрації офіційних спостерігачів на чергових виборах президента. Серед 684 запропонованих ОБСЄ спостерігачів 24 людини виявилися громадянами Росії. Їх у ЦВК не зареєстрували, адже згідно з вимогами закону «Про вибори Президента України» офіційним спостерігачем, зокрема від міжнародних організацій, не може бути особа, яка є громадянином (підданим) держави, визнаної Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом.

Разом з тим, ЦВК зареєструвала 660 офіційних спостерігачів від ОБСЄ. І ще 33 від інших організацій та країн: 20 — від Комітету «За відкриту демократію», 5 — від Чеської Республіки, 2 — від Королівства Бельгія, 6 — від Організації за демократію та економічний розвиток (ГУАМ).

Станом на 20 березня 2019 року Комісія зареєструвала 1 820 офіційних спостерігачів від 15 міжнародних організацій та 12 іноземних держав на виборах президента 31 березня 2019 року.