Очільника місії спостерігачів ОБСЄ в Україні змінить інший турецький дипломат

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Новим очільником Спеціальної моніторинговою місії Організації з безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ) в Україні замість Ертулула Апакана стане Халіт Чевік, повідомляє сайт Міністерства закордонних справ Туреччини.

У відомстві підкреслили, що на цю посаду претендувало шість кандидатів. «Ми вітаємо це рішення і вважаємо його свідченням довіри до Туреччини і посла Чевіка, а також його професійного досвіду. Тверда підтримка Туреччиною СММ, що діє відповідно до принципів неупередженості та прозорості, триватиме», — йдеться в повідомленні.

МЗС Туреччини висловило впевненість, що Чевік після вступу на посаду також зробить внесок в успіх місії, і «тим самим — в регіональний мир і стабільність». Чевік був постійним представником Туреччини в ООН з 2012-го до 2016 року.

Моніторингову місію ОБСЄ створили в березні 2014 року рішенням Постійної Ради ОБСЄ. Тодішній голова ОБСЄ Дідьє Буркхальтер призначив головою моніторингової місії колишнього постпреда Туреччини в ООН Ертурула Апакана.

  • 28 січня в інтервʼю австрійській Kleine Zeitung представник голови ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік розповів про новий «мирний план» стосовно Донбасу, який, на його думку, слід прийняти замість Мінських угод. За його словами, ОБСЄ не може виконати покладену на неї функцію забезпечення чесних і прозорих виборів у регіоні, тому необхідно задіяти військовий та поліцейський компоненти місії ООН.
  • Перед цим представники ОБСЄ запропонували обʼєднати зусилля Спеціальної моніторингової місії з ООН для врегулювання ситуації на Донбасі.