Після теракту в мечетях Нова Зеландія заборонила напівавтоматичну зброю

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Нова Зеландія заборонила всі моделі напівавтоматичної зброї і штурмові гвинтівки в країні. Також влада почне загальнонаціональний викуп зброї після терористичної атаки на дві мечеті в місті Крайстчерч, в результаті якої загинуло 50 осіб. Про це пише Bloomberg .

Премʼєр-міністр Джасінда Ардерн заявила 21 березня, що заборона набуває чинності негайно, щоб запобігти накопиченню вогнепальної зброї серед населення, поки триває процес зміни законодавства. У найближчі місяці влада внесе подальші поправки в закони про зброю для посилення ліцензування та посилення контролю над боєприпасами.

«Та [зброя], яку ми сьогодні забороняємо, використовувалась в атаці в минулу пʼятницю», — сказала Ардерн та зазначила, що сподівається на розуміння більшості власників зброї з ліцензією в Новій Зеландії.

Після теракту в мечетях 15 березня поліція виявила дві одиниці напівавтоматичної зброї, два дробовики і гвинтівку важільної дії. Зловмисник міг володіти ними на законних підставах, оскільки в нього була ліцензія на зброю категорії A. Лазівка в законі дозволила легко перетворити стандартну навіавтоматику на зброю військового зразка, приєднавший магазин великої місткості.

Ця лазівка буде закрита, і всі деталі, що використовуються для перетворення штурмових гвинтівок у напівавтоматичні пристрої або MSSA, також будуть заборонені. Зміни не стосуватимуться напівавтоматичних дробовиків малої потужності та рушниць калібру 0,22, які зазвичай використовують фермери та мисливці.

  • 15 березня в Новій Зеландії злочинець напав на дві мечеті в місті Крайстчерч. В результаті стрілянини загинули 50 осіб, ще щонайменше 20 були важко поранені. Стрілець вів трансляцію розстрілу з нашоломної камери GoPro. Головний підозрюваний — 28-річний австралієць Брентон Таррант. Він опублікував «маніфест», у якому виступив проти іммігрантів, назвавши їх «загарбниками».
  • Обвинувачений у нападі на дві мечеті в Новій Зеландії 15 березня купив через інтернет вогнепальну зброю та боєприпаси.