«Можна накрити близько 70 футбольних полів». Яким буде бюлетень на виборах президента?

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
«Можна накрити близько 70 футбольних полів». Яким буде бюлетень на виборах президента?

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

На цих виборах президента України, які відбудуться 31 березня, буде рекордна кількість кандидатів, а тому рекордно довгий бюлетень. У підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» через це виникли труднощі з друком.

Про це на брифінгу Центральної виборчої комісії розповіли представник підприємства і голова ЦВК Тетяна Сліпачук.

У чому унікальність бюлетеня?

«Для інформації — якщо скласти виборчі бюлетені в один ряд, то смуга буде довжиною в 24 354 км, по суті, така відстань між Києвом і столицею Уругваю Монтевідео», — сказала Сліпачук, додавши, що площа всіх бюлетенів займе майже 70 футбольних полів.

Представник підприємства, яке займається виготовленням виборчого документа, заявив, що в цьому році бюлетень є найдовшим за всю історію незалежності України — 20 х 80 см. За його словами, на виготовлення бюлетенів піде 434 тонни паперу.

Характеристики бюлетеня

Представник підприємства заявив, що бюлетень має десять ступенів захисту від підробки.

Бюлетень надрукований на двотоновому папері з водяним знаком, який видно при просвічуванні. Папір бюлетеня складається із захисних волокон, які світяться жовтим світінням при ультрафіолеті. У папері також використано дві захисні сітки, які в разі копіювання бюлетеня виведуть на ньому слово «Увага». Також у бюлетені є мікротекст, а вся фарба, якою нанесено текст, виявляє різні властивості при просвічуванні.

Виборчий бюлетень

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Відповідаючи на запитання журналістів, представник ЦВК повідомив, що на перший тур виборів комісія замовила 30 341 372 виборчих бюлетенів. Зараз уже надруковано майже 90% замовлення. Ця кількість обійшлася комісії в 165 млн грн. Вартість одного бюлетеня — 4, 26 грн.