Опитування: Лише 9% українців довіряють владі напередодні виборів. За Януковича їх було 24%

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Лише 9% українців довіряють владі напередодні президентських виборів, що відбудуться 31 березня. Це один із найнижчих показників довіри в світі, згідно з опитуванням американського центру Gallup.

«Лише 9% жителів мають довіру до національного уряду, це найнижчий рівень довіри у світі вже другий рік поспіль. Це набагато нижче від середнього показника для колишніх радянських держав (48%), а також середнього показника в світі (56%) у 2018 році», — йдеться в повідомленні.

Згідно з опитуванням, довіра до влади в Україні різко впала після 2015 року. З 2010 до 2013 — за президентства Віктора Януковича — вона становила 24%, але з початком Революції Гідності почала падати. У 2014-му, з приходом Петра Порошенка, довіра знову досягла 24%.

  • Половина громадян України не бачить таких політиків, яким би вона довірила владу. Аналогічну позицію громадяни займають і щодо партій. Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва на замовлення Інституту соціології НАН України.
  • За останні 10 років українці стали почуватися менш щасливими. Показники, які впливають на щасливе життя, в Україні стрімко впали. У загальному рейтингу щастя в 2019 році Україна посідає 133 місце зі 156, поряд з Чадом та Ефіопією.
  • Група американських науковців виміряла швидкість старіння населення у 195 країнах і назвала середній вік, коли починаються старечі хвороби, — 65 років. Українці стали однією з найбільш старіючих націй і посіли 179 місце. Характерний для похилого віку набір хвороб у жителів нашої країни зʼявляється вже близько 57 років.