Адвокат: Саакашвілі зобовʼязані пропустити в Україну. СБУ поновила проти нього провадження

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Правоохоронці зобовʼязані пропустити лідера «Руху нових сил» Михеїла Саакашвілі на територію України, повідомив у Facebook його адвокат Руслан Чорнолуцький.

За його словами, Служба безпеки України поновила розслідування проти Саакашвілі у провадженні про спробу його прихильниками штурмувати будівлю Верховної Ради в жовтні 2017 року. Адвокат додав фотокопію рішення про відновлення слідства.

Facebook / Руслан Чорнолуцький

Чорнолуцький підкреслив, що в такому разі Саакашвілі як фігурант має право особисто бути присутнім при проведенні слідчих чи інших процесуальних дій у кримінальній справі.

«Як результат — виникає обовʼязок правоохоронців у забезпеченні такої присутності підозрюванного Саакашвілі, і це покладається на орган досудового розслідування (СБУ) і орган процесуального керівництва (ГПУ) відомого кримінального провадження», — підкреслив адвокат.

Захисник підкреслив, що наявність заборони до 2021 року на вʼїзд Саакашвілі не може перешкоджати обовʼязкам і діям у межах розслідування. Право брати участь у процесуальних діях Саакашвілі гарантовано Кримінально-процесуальним кодексом, підкреслив адвокат.

«Також, у разі добровільного повернення Саакашвілі — 1 квітня, згідно зі статтею 177 КПК, органи — CБУ і Генпрокуратура повинні вирішити питання про (негайне затримання) застосування запобіжного заходу, оскільки відносно Михайла Саакашвілі запобіжний захід закінчився ще в лютому 2018 року, а новий не обирався», — підкреслив Чорнолуцький.