Британський судом призупинив стягнення активів «Газпрому» у межах суперечки з «Нафтогазом»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Високий суд Англії та Уельсу зупинив арешт активів компанії «Газпром» у межах рішення Стокгольмського арбітражу, повідомляє прес-служба НАК «Нафтогаз України».

Судовий процес у Великій Британії призупинено до закінчення провадження в Апеляційному суді округу Свеа (Швеція).

Разом з тим, як повідомляє «Нафтогаз», суд зобовʼязав «Газпром» не приховувати та не виводити своїх активи з юрисдикцій Англії та Нідерландів. « Якщо Газпром ухилятиметься від виконання ухвали Англійського комерційного суду, до нього будуть застосовані санкції у вигляді штрафів або притягнення до кримінальної відповідальності директорів чи інших посадовців Газпрому», — заявили в НАК

«Нафтогаз» підкреслює, що в такому разі зможе безперешкодно продовжити виконання рішення Стокгольмського арбітражу на території Англії та Уельсу.

Про що йдеться?

У лютому 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позов «Нафтогазу» до «Газпрому» за декількома пунктами контракту. Українська компанія домоглася компенсації в сумі $4,63 млрд. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі «Газпром» повинен виплатити $2,56 млрд на користь «Нафтогазу». Російська компанія відмовляється виконувати це рішення, тому «Нафтогаз» через суди у європейських країнах почав примусове стягнення майна та активів російського монополіста.

У середині вересня «Газпром» подав скаргу на це рішення до Апеляційного суду округу Свеа. Суд спочатку задовольнив скаргу росіян та заборонив стягнення активів. Проте вже у середині вересня скасував цю заборону. «Газпром» подав повторну скаргу на це рішення.