Трамп виступив за визнання Голанських висот територією Ізраїлю. Ізраїльський премʼєр Нетаніягу подякував за «історичний крок»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент США Дональд Трамп виступив за визнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами. Про це він написав у Twitter.

«Через 52 роки настав час для США цілком визнати ізраїльський суверенітет над Голанськими висотами, які мають критичне значення і безпеку для держави Ізраїль і регіональної стабільності», — заявив Трамп.

Як пише видання Newsru.co.il, після публікації цього твіту премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаніягу зателефонував Трампу і подякував за це повідомлення. «Ви зробили історичний крок», — цитує слова ізраїльського премʼєра видання.

З 1944 до 1967 року Голанські висоти входили до складу Сирії, проте Ізраїль захопив дві третини цих територій під час Шестиденної війни 1967 року. У 1981 році влада Ізраїлю в односторонньому порядку проголосила свій суверенітет над цією територією. Це не визнали ні світове співтовариство, ні Рада Безпеки ООН, які постійно закликають повернути територію Сирії і стверджують, що всі ізраїльські правові акти стосовно Голанських висот не є легітимними.