Археологи знайшли в Китаї скамʼянілості тварин, яким понад 500 млн років

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Археологи знайшли в Китаї скамʼянілості тварин, яким понад 500 млн років

Robert Gaines

У Китаї палеонтологи знайшли тисячі скамʼянілостей живих істот віком понад півмільярда років. «Улов» виявили в скелях на березі річки Даньшуй вупровінції Хубей на півдні країни. Примітивні форми медуз, губок, водоростей, анемонів, хробаків і членистоногих з тонкими щупальцями були поховані в стародавньому підводному зсуві. Про це пише The Guardian .

Тварини настільки добре збереглися у скамʼянілостях, що в них усе ще видно мʼякі тканини їхніх тіл, включаючи мʼязи, кишки, очі, зябра, роти та інші отвори. Науковці розкопали понад 4,350 окремих скамʼянілостей. У них знайшли представників 101 виду, 53 з них — нові.

X. Zhan

X. Zhan

Вік скамʼянілих організмів — 518 млн років. Саме тоді на Землі стався так званий Кембрійський вибух. Подія ознаменувалу появу різноманітних незвичайних істот на планеті.

Реконструкція життя раннього Кембрійського періоду в Південному Китаї.

Dongjing Fu

Вчені досі сперечаються, що викликало Кембрійський вибух. Одні кажуть, що життя отримало генетичні інструменти для створення тіл тварин. Інші вважають, що свою роль могла зіграти і поява хижаків, що прискорило еволюцію, а також зрушення в тектонічних плитах і викид поживних речовин в океани.