УПЦ Московського патріархату подала до суду на Мінкульт

Автор:
Олена Мельник
Дата:
УПЦ Московського патріархату подала до суду на Мінкульт

Гонтар Володимир / УНІАН

Київська митрополія Української православної церкви (Московського патріархату) позивається до Міністерства культури, яке зобов’язало її внести зміни до статуту релігійних організації та вказати в офіційній назві приналежність до Російської православної церкви. Про це повідомляє прес-служба Окружного адміністративного суду міста Києва, до якого надійшло звернення.

УПЦ (МП) просить скасувати наказ про затвердження релігієзнавчої експертизи для встановлення переліку релігійних організацій (об’єднань), що підпадають під дію норми акону «Про свободу совісті та релігійні організації» (частини 7 та 8 статті 12 документу).

«Позивач просить визнати протиправними дії міністерства щодо розміщення на його офіційному сайті та в газеті «Урядовий кур’єр» переліку релігійних організацій, які підпадають під норми та яким необхідно внести зміни до свого статуту (положення) та подати їх на реєстрацію у встановленому порядку», — повідомили в прес-службі.

Наразі у суді вирішують питання про відкриття адміністративного провадження у справі.

  • У січні 2019 року Мінкульт опублікував список церков, які мають упродовж трьох місяців змінити статут і перейменувати свої осередки в Україні, вказавши приналежність до країни-агресора. Під дію закону потрапили п’ять релігійний організацій: Українська православна церква (в єдності з Російською православною церквою (УПЦ), Руська (Російська) старообрядницька церква (інша назва — Древлеправославна поморська церква (ДПЦ), Руська (Російська) істинно-православна церква (РІПЦ), Руська (Російська) древлеправославна церква, Руська (Російська) православна старообрядницька церква (РПСЦ).
  • 49 депутатів Верховної Ради направили подання у Конституційний суд (КС) з вимогою визнати неконституційним закон, який зобовʼязує Українську православну церкву Московського патріархату в своїй назві вказати належність до Російської православної церкви (РПЦ).
  • Українська православна церква (Московського патріархату) не бачить підстав змінювати назву у відповідності до закону. «Наш керівний центр не знаходиться в державі-агресорі», — заявили в УПЦ (МП).