На жителів двох сіл у Малі напали бойовики. Загинули щонайменше 130 осіб

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Озброєні вогнепальною зброєю і мачете бойовики напали на два села в центрі Малі — Велінгара і Огоссагу, населені представниками народу фулані. В результаті трагедії загинуло 134 людини, передає Aljazeera.

Бойовики були одягнені в костюми мисливців народності донзо. Перед нападом село Огоссагу оточили, згодом — повністю зруйнували.

«Генеральний секретар [ООН] вражений і обурений повідомленням про те, що щонайменше 134 цивільні особи були вбиті. Серед них були вагітні жінки, діти та літні люди», — зазначив представник генсека ООН Фархан Хак.

В організації також закликали малійську владу «оперативно розслідувати інцидент і притягти до відповідальності винних».

Один із вцілілих мешканців Огоссагу уточнив, що напад може бути відповіддю на атаку філії «Аль-Каїди» на військову базу, в ході якої загинули 23 військових.

Підкреслимо, що зіткнення між мисливцями донзо і напівкочовими пастухами фулані відбуваються через доступ до землі й води. Джихадисти з «Аль-Каїди» використовують етнічне протистояння в Малі та сусідній Буркіна-Фасо для вербування бойовиків і дестабілізації ситуації в регіоні.

  • 15 березня в Новій Зеландії злочинець напав на дві мечеті в місті Крайстчерч. В результаті стрілянини загинули 50 осіб, ще щонайменше 20 були важко поранені. Стрілець вів трансляцію розстрілу з нашоломної камери GoPro. Головний підозрюваний — 28-річний австралієць Брентон Таррант. Він опублікував «маніфест», в якому виступив проти іммігрантів, назвавши їх «загарбниками».
  • Звинувачений у нападі на дві мечеті в Новій Зеландії 15 березня купив через інтернет вогнепальну зброю і боєприпаси. Після трагедії в країні заборонили всі моделі напівавтоматичної зброї і штурмові гвинтівки.