Премʼєр-міністра Нової Зеландії хочуть висунути на Нобелівську премію миру. Петицію підписали більше 20 тис. осіб

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:
Премʼєр-міністра Нової Зеландії хочуть висунути на Нобелівську премію миру. Петицію підписали більше 20 тис. осіб

Hagen Hopkins / Getty Images

Понад 20 тис. осіб підтримали висунення премʼєр-міністра Нової Зеландії Джасінди Ардерн на Нобелівську премію миру за її підтримку жертв стрілянини в мечетях, в результаті якої загинуло 50 людей. Про це йдеться на сайті Change.org, де й розміщено петицію.

«Якщо Нобелівська премія миру може бути присуджена спонтанній заяві про мудрість і мужність, а не людині, то премʼєр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн заслуговує на неї. Слів, сказаних нею після теракту в Крайстчерчі, було небагато. Вони незабутні. Говорячи про вбитих, вона сказала: «Вони — це ми». Не «вони — одні з нас» або «вони могли б бути тобою чи мною». Ніякої обережності, самоізоляції, самозахисту. Просто «вони — це ми», — йдеться в повідомленні.

На даний момент петицію підписали майже 24 тисячі осіб.

На зустріч із представниками мусульманської громади Джасінда Ардерн одягла чорну хустку, щоб підтримати жертв теракту. Крім того, під час похорону жертв атаки людей охороняла жінка-офіцер поліції з автоматом, на ній також була чорна хустка.

Під час свого виступу в парламенті, політик дала клятву ніколи не помовляти імені терориста, винного у розстрілі парафіян у мечетях.

«Я закликаю вас промовляти імена тих, кого ми втратили, а не імʼя того чоловіка, який відібрав у них життя. Він терорист. Він злочинець. Він екстреміст. І він залишиться для мене безіменним», — заявила вона.