Викладач з Кенії став кращим вчителем світу й отримав премію в $1 млн

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Викладач природничих наук із сільської Кенії визнаний кращим вчителем у світі, він отримав нагороду щорічної премії Global Teacher Prize у розмірі $1 млн. Він переміг 10 тисяч кандидатів зі 179 країн, пише The Guardian.

Пітер Табичі — 36-річний член релігійного Ордену францисканців і вчитель математики та фізики в середній школі в селі Пвані, розташованому у віддаленій частині Великої рифтової долини. Він віддає 80% своєї зарплати, щоб допомогти найбіднішим учням, які інакше не могли б дозволити собі форму та книги.

На церемонії вручення премії в Дубаї Табичі сказав: «Я тут тільки завдяки тому, чого досягли мої учні. Цей приз дає їм шанс. Він каже світові, що вони можуть зробити все що завгодно».

Понад 90% його учнів — з бідних сімей, майже третина з них є сиротами або мають лише одного з батьків. Зловживання наркотиками, підліткова вагітність, передчасний відхід зі школи, молоді шлюби та самогубства — звичайне явище в регіоні. Щоб дістатися до школи, учні повинні пройти 7 км дорогами, які можуть стати непрохідними в сезон дощів. Район може постраждати від посухи і голоду.

  • Норвезька академія наук оголосила лауреатом Абелівської премії американського математика Карен Уленбек. Уперше з моменту заснування премії престижну нагороду, яку ще називають Нобелівською премією з математики, отримала жінка.