Скандал із послом США в Україні: перед заявою про «список Йованович» генпрокурор Луценко зустрічався з особистим адвокатом Трампа

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Скандал із послом США в Україні: перед заявою про «список Йованович» генпрокурор Луценко зустрічався з особистим адвокатом Трампа

Косарєв Олександр / УНІАН

Генеральний прокурор Юрій Луценко у січні 2019 року зустрічався у Сполучених Штатах з особистим адвокатом президента США Дональда Трампа — колишнім мером Нью-Йорка Рудольфом Джуліані. Про це йдеться у статті theБабеля .

На запитання журналіста про мету зустрічі генпрокурор відповів ухильно: «Він — екс-прокурор, нам є про що поговорити. Це не перша наша зустріч».

Заяву зі звинуваченнями у політичній корупції проти посла Сполучених Штатів в Україні Марі Йованович Луценко зробив незабаром після цієї зустрічі. Як розповідають джерела theБабеля, це спроба вирішити відразу дві проблеми: налагодити стосунки з американським президентом, грубо виступивши проти ставленика демократів, і заразом послабити позиції або зовсім позбутися недружнього посла. Йованович кілька років критикувала українську владу та підтримувала її опонентів — членів антикорупційних організацій.

20 березня, розповідає джерело, на міні-саміті «Україна—ЄС» Порошенко скаржився голові Європейської ради Дональду Туску і президенту Єврокомісії Жану-Клоду Юнкеру на погані відносини з посольством США.

Версію про те, що звинувачення Йованович — спроба помирити двох президентів, theБабелю побічно підтвердив сам Луценко.

«На цих виборах для мене головна мета — НАТО. Це можливо за тісних відносин двох президентів. Все, що цьому заважає, треба прибрати», — сказав він.

Детальніше про те, як заява Луценка пов’язана з президентською кампанії у США 2016 року читайте в матеріалі «Генпрокурор Луценко звинуватив американського посла в політичній корупції. Усі чекали скандалу, а сімʼї Трампа сподобалося».

  • Генеральний прокурор Юрій Луценко в інтервʼю американському виданню The Hill заявив, що Йованович передала йому список осіб, проти яких не можна вести розслідування. За словами Луценка, він відповів послу, що це неприпустимо. «Ніхто в цій країні — ні наш президент, ні наш парламент, ні наш посол — не завадить мені розслідувати, чи мав місце злочин», — сказав він.
  • Державний департамент назвав «відвертою вигадкою» твердження Луценка про отримання списку людей, яких не можна переслідувати.
  • Президент Петро Порошенко заявив про повну підтримку посла США в Україні Марі Йованович і про те, що цінує її роботу та зусилля.