Міненерго Росії: Ми домовимося з Україною про транзит газу до ЄС після 2019 року

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Міненерго Росії: Ми домовимося з Україною про транзит газу до ЄС після 2019 року

Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images

Міністерство енергетики Росії планує домовитися з Україною щодо транзиту газу до Європи після 2019 року. Про це пише «Прайм».

«Чи збережеться транзит через Україну? Чому ні, якщо буде укладено новий контракт, тому що він закінчується у 2019 році. Але я впевнений, що ми домовимося, ніяких сумнівів немає. У мене в планах зазначено, що я в травні повинен з ними зустрічатися, а восени буду зустрічатися в межах тристоронньої зустрічі у вересні-жовтні», — заявив заступник міністра енергетики РФ Анатолій Яновський.

Напередодні в Москві відбулася «газова» зустріч премʼєр-міністра Росії Дмитра Мєдвєдєва та голови «Газпрому» Олексія Міллера з екс-главою Адміністрації президента України Віктора Медведчука та кандидата в президенти від «Опозиційної платформи — За життя» Юрія Бойка. На ній Міллер заявив про готовність продовжити контракт на транзит газу через Україну на основі поточної угоди. Він додав, що в разі прямих поставок ціна для кінцевого українського споживача буде на 25% нижча за поточну.

  • У відповідь НАК «Нафтогаз України» заявив, що в березні купував природний газ в Європейському Союзі за ціною в $226 за тисячу кубометрів, що дешевше, ніж обіцяє «Газпром» зі знижкою.
  • На початку березня виконавчий директор НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко заявив про те, що поставки газу з Росії до ЄС через Україну можуть припинитися у 2020 році. Він наголосив, що відсутність нової домовленості про транзит на період після 2020 року — найбільш вірогідний сценарій.
  • Діючі контракти на поставку та транзит російського газу через Україну закінчуються в кінці 2019 року. А тристоронні переговори між Росією, Україною і Європейським Союзом щодо транзиту газу через територію України після закінчення контракту з «Газпромом» продовжаться в травні.
  • Напередодні стало відомо, що Угорщина домовилася з Росією про постачання газу в 2020 році. Офіційний Будапешт пішов на такий крок через невизначеність щодо подальшого транзиту газу в Європу через Україну.