«Готові помилувати 72 сепаратистів». Україна запропонувала Росії провести обмін полоненими 30 березня

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Київ запропонував Росії провести обмін полоненими 30 березня, повідомила в Facebook представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

«Тема мосту в Станиці Луганській, негайного відкриття «Золотого» і звільнення заручників — ми з Є. Марчуком пропонуємо провести звільнення 30 березня — стануть темами обговорень в Мінську. Й, звичайно, важлива позиція ОБСЄ. Досить глибоких занепокоєнь — варто вимагати від Москви виконання Мінських угод», — написала вона.

За словами Геращенко, 25 березня, за участі представника України в ТКГ Євгена Марчука, відбулась відеоконференція з командувачем об’єднаних сил Сергієм Наєвим, який перебуває в Станиці Луганській. Він повідомив про повну готовність української сторони почати реконструкцію мосту, який окупанти розбили в 2014, та повноцінну роботу в КПВВ «Золоте». Проте РФ не дала жодної відповіді на запит України забезпечити режим тиші.

Провести обмін Україна запропонувала РФ за формулою 25 на 25, пише Інтерфакс-Україна .

«Ми пропонуємо, щоб вони негайно забрали 25 росіян в обмін на 25 українців-політвʼязнів Кремля. І залишається незмінною наша позиція: забрати 19 наших з окупованих територій, ми готові помилувати 72 сепаратисти», — наголосила Геращенко.

  • Востаннє обмін полоненими між українською стороною і угрупованнями «ЛНР» та «ДНР» відбувся у грудні 2017 року. Тоді в Україну повернулись 73 особи, а на окуповану територію — 233. Після того Росія будь-які пропозиції України відкидала.
  • Загалом Україна вже в 16-те звернулась до Російської Федерації з пропозиціями обміняти громадян Росії на українців, що перебувають у російських вʼязницях і СІЗО. Проте Кремль на такі пропозиції не відреагував.
  • Росія відмовилася обміняти українця Павла Гриба, якому російський суд дав 6 років колонії, на тяжкохворого російського найманця Олексія Седікова, засудженого до 11 років вʼязниці.