Опитування КМІС: Партія «Слуга народу» лідирує на парламентських перегонах. Її рейтинг за місяць виріс майже на 2%

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Найбільшу підтримку серед українців, які визначилися з вибором, у парламентському рейтингу має партія «Слуга народу» — 24,4% голосів. Про це свідчать результати всеукраїнського опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Другу позицію, згідно з результатами опитування, посідає ВО «Батьківщина», за яке проголосували б 16,5% респондентів. На третьому місці «Блок Петра Порошенка «Солідарність» — 14,1% голосів.

Загалом, до Верховної Ради проходять сім політичних сил.

  • 24,4% — за партію «Слуга народу»;
  • 16,5% — за партію «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»;
  • 14,1% — за партію «Блок Петра Порошенка «Солідарність»;
  • 12% — за партію «Опозиційна платформа – «За Життя»;
  • 8,3% — за партію «Громадянська позиція»;
  • 5,3% — за Радикальну партію Олега Ляшка;
  • 5,1% — за партію «Опозиційний блок».

Згідно з опитуванням, пʼятивідсотковий барʼєр не подолають «Свобода» — 3,4%, «Самопоміч» — 1,9%, «Наші» — 1,3%, «Основа» — 1% та «УКРОП» — 0,9%. 1,8% громадян заявили, що зіпсують бюлетень.

До речі, за останній місяць рейтинг «Слуги народу» збільшився на 1,7%. Згідно з опитуванням КМІС від 25 лютого, за них віддали б голоси 22,7%. Рейтинг ВО «Батьківщина» впав на 0,4% (станом на лютий 16,9%). Рейтинг «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» знизився на 2,1% (станом на лютий 16,2%).

Опитування провели з 14 до 22 березня на території всієї України, окрім окупованих територій. Соціологи особисто опитали 2 004 людини старших за 18 років. Похибка не перевищує 2,8% для показників, близьких до 25%; 2,0% — для показників, близьких до 10%; 1,4% — для показників, близьких до 5%.

  • Майже 25% українців досі не визначилися, за кого хочуть голосувати на президентських виборах 31 березня. З тих, хто піде на вибори і визначився з кандидатом, 32,1% збираються голосувати за Володимира Зеленського, 17,1% — за Петра Порошенка, 12,5% — за Юлію Тимошенко.
  • За два місяці (січень і лютий) виборчої кампанії на телеканалах у чотири рази зріс обсяг реклами кандидатів у президенти. Лідерами за кількістю агітаційних роликів на ТБ є Юрій Бойко від обʼєднання «Опозиційна платформа — За життя», чинний президент Петро Порошенко і керівник «Студії «Квартал 95» Володимир Зеленський.
  • Лише 9% українців довіряють владі напередодні президентських виборів, що відбудуться 31 березня. Це один із найнижчих показників довіри в світі, згідно з опитуванням американського центру Gallup.