ГПУ оголосила у розшук колишніх очільників «Укрспецекспорту» за розкрадання $23 млн. У схемі брав участь екс-міноборони Саламатін

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Генпрокуратура оголосила підозру і почала розшук колишніх керівників підприємства «Укрспецекспорт», яке входить до складу «Укроборонпрому», за розкрадання $23 мільйони держкоштів.

Про це повідомляє прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган.

Головна військова прокуратура ГПУ веде розслідування за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 2 ст. 366 (Службове підроблення) КК України.

«Повідомлено про підозру колишнім керівникам ДК «Укрспецекспорт», які упродовж 2010—2012 років шляхом зловживання своїм службовим становищем через укладання угоди про співробітництво з іноземною компанією, зареєстрованою в Об’єднаних Арабських Еміратах, з метою виключно забезпечення документального оформлення фіктивних господарських відносин та протиправного перерахування грошових коштів без виконання будь-яких робіт та надання послуг ДК «Укрспецекспорт» по зовнішньоекономічних контрактах, заволоділи грошовими коштами на суму 23 870 458 доларів США», — написала вона.

Сарган зазначила, що чиновників теж розшукують інші правоохоронні органи за «корисливі» злочини.

Вона також додала, що один із підозрюваних був на посаді керівника «Укроборонпрому», а надалі його призначили міністром оборони.

Як повідомило theБабелю джерело в ГПУ, йдеться про Дмитра Саламатіна, якого підозрюють в участі в ОЗГ ( «організована злочинна група») Януковича та в держзраді в інтересах Росії.

Хто такий Дмитро Саламатін?

Колишній міністр оборони (з лютого до грудня 2012 року). Депутат Верховної Ради 5-го і 6-го скликань від «Партії регіонів». З 2010 до 2012 року обіймав посаду генерального директора державного концерну «Укроборонпром».

За даними ЗМІ, проти Саламатіна наприкінці 2013 року розпочали кримінальне провадження за розкрадання коштів в «Укроборонпромі» у великих розмірах.

  • Генеральна прокуратура вивчає діяльність усіх міністрів оборони та начальників Генерального штабу, починаючи з 1991 року. За оцінками ГПУ, найбільший збиток армії було завдано за Єжеля, Саламатіна, Лебедєва та Тенюха, тобто в період з 2010 до початку 2014 року, коли президентом був Віктор Янукович.
  • У січні Саламатіну повідомили про підозру, а до цього Генпрокуратура викликала його на допит у справі, яку порушили ще на початку 2013 року.