Суд розпочав провадження у справі про 228 млн грн премії очільнику «Нафтогазу» Коболєву

Автор:
Олена Мельник
Дата:

НАК «Нафтогаз України» подав позов до Державної аудиторської служби України про виплату премії очільнику правління Андрію Коболєву. Окружний адміністративний суд міста Києва розпочав провадження в цій адміністративній справі і призначив на 13 травня підготовче засідання, повідомляє прес-служба суду .

«Позивач просить суд визнати протиправною та скасувати повністю вимогу ДАСУ, у якій ідеться зокрема про те, що на порушення постанови Кабінету міністрів голові правління компанії Андрію Коболєву було виплачено премії у розмірі понад 228 млн грн», — зазначили в прес-службі.

Також у вимозі Держаудитслужби зазначено, що під час проведення ревізії фінансово-господарської діяльності «Нафтогазу» виявлено порушення законодавства — без підстав списано дебіторську заборгованість ПАТ «Газпром» на суму понад 11 млн грн, чим заподіяно збитків на зазначену суму.

  • У лютому 2018 року Стокгольмський арбітраж зобовʼязав російський «Газпром» доплатити НАК «Нафтогаз України» $4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Після цього наглядова рада «Нафтогазу» вирішила виплатити працівникам компанії премію у $46,3 млн (1% бонусів від суми виграшу за транзитним контрактом). Суму премії розділили на дві частини.
  • Першу в розмірі $20,7 млн отримали близько 40 осіб, які працювали над арбітражним процесом. Іншу частину премії планувалося виплачувати протягом трьох років, за умови успішного стягнення з «Газпрому» залишку виграшу ($2,6 млрд). Проте після виплати першої частини уряд заборонив бонуси менеджерам держкомпаній.
  • 20 березня Кабмін вирішив на рік — до березня 2020 року — продовжити контракт з Андрієм Коболєвим на посаді голови НАК «Нафтогаз Україна».