У Данії створили ґендерно нейтральний голос. Хочуть, щоб ним розмовляли звукові помічники

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Данське креативне агентство Virtue Nordic створило голос, який не є ані чоловічим, ані жіночим. Його планують використовувати для голосових помічників.

Ідея належить Анні Йоргенсен — лінгвістки з Копенгагенського університету. Вона хотіла створити ґендерно нейтральний голос на противагу голосовим помічникам Siri та Alexa, які мають жіночі тембри.

Проект називається Q.

«Q — це голос жодної людини, а голос багатьох — тих, хто бореться за інклюзивне майбутнє для кожного», — кажуть розробники.

Вони взяли за основу пʼять аудіозаписів із голосами, які складно ідентифікувати за ґендером. Кожен аудіозапис прослухали 4,5 тисячі людей, які визначали, на який голос це більше схоже — на жіночий чи чоловічий.

На основі відповідей розробники обрали той голос, який людям було ідентифікувати найскладніше. Його скоригували спеціальними цифровими алгоритмами і взяли отриманий діапазон за інтонаційну основу.

  • Міністерство оборони США обмежило доступ до служби в американській армії трансґендерним людям. Відтепер до армії не братимуть трансґендерів, які потребують гормональної терапії або операції. Під таке обмеження підпадає більшість трансґендерних людей.
  • У липні в німецькому Кельні встановлять ЛГБТ-світлофори. Їх розташують у центральній частині міста перед парадом Christopher Street Day. Таким чином у місті готуються відзначити 50-річчя «стоунволльських бунтів» у США, які ознаменували початок масового руху за дотримання прав людини щодо ЛГБТ у США та в усьому світі.
  • Лейбл Warner Music вперше в світі уклав музичний контракт зі штучним інтелектом, який допоможе написати 20 нових альбомів. Пʼять з них уже випущені.