Мінгареллі: ЄС пропонує Україні допомогу в підготовці законопроектів про покарання за незаконне збагачення

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Мінгареллі: ЄС пропонує Україні допомогу в підготовці законопроектів про покарання за незаконне збагачення

Марків Михайло / УНІАН

Голова представництва Євросоюзу в Україні Хюг Мінгареллі запропонував комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності експертну допомогу для підготовки законопроектів про незаконне збагачення. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Ми запропонували комітету Верховної Ради своїх експертів, щоб відповідний законопроект було підготовлено і рішення було знайдено», — сказав Мінгареллі.

Також посол сподівається, що співпраця з ЄС щодо макрофінансової допомоги не постраждає.

Наразі в парламенті зарєєстровано 13 законопроектів, зокрема й президентський, про покарання за незаконне збагачення. Серед авторів депутатських ініциатив — Сергій Каплін від БПП, позафракційний Юрій Деревʼянко, Єгор Соболєв від «Самопомочі», Андрій Шипко від партії «Відродження», Олена Сотник від «Самопомочі», Мустафа Найєм від БПП. Але МВФ, Євросоюз та США закликали Раду відкласти розгляд законопроектів про незаконне збагачення, заявивши, що вони недосконалі.

  • Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності 13 березня відмовився розглядати законопроекти про поновлення відповідальності за незаконне збагачення. З порядку денного зняли і президентський законопроект, і всі альтернативні.
  • Конституційний суд України 26 лютого визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення. Рішення КС спричинило закриття всіх кримінальних проваджень, зокрема й тих, які вже слухаються у суді. Це 65 справ проти чиновників та депутатів на суму понад 0,5 млрд грн.
  • Очільник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький 20 березня заявив, що справи про незаконне збагачення, які веде САП, будуть перекваліфіковані або закриті до 27 березня.