НАЗК виявило порушення у звітах Зеленського, Тимошенко та ще 15 кандидатів у президенти

Автор:
Олена Мельник
Дата:
НАЗК виявило порушення у звітах Зеленського, Тимошенко та ще 15 кандидатів у президенти

Samuel Zeller / Unsplash

Національне агентство з питань запобігання корупції проаналізувало проміжні фінансові звіти кандидатів у президенти і виявило порушення у 17 з них. Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

«Найпоширенішими серед зафіксованих порушень були наявність податкового боргу в суб’єктів, які здійснювали внески, а також неповнота даних, зазначених у звіті», — зазначає агентство.

З восьми кандидатів, рейтинг яких вищий за 2% згідно з останніми результатами соціологічних опитувань, порушення виявили у звітах:

  • Володимира Зеленського — є непогашений податковий борг на загальну суму понад 3,7 млн грн; також виявлено надання внесків особою, яка відповідно до закону не мала права передавати гроші.
  • Юлії Тимошенко — встановлено невідповідність оформлення фінансового звіту і включених до нього звітних даних до вимог законодавства.
  • Анатолія Гриценка — непогашений податковий борг на загальну суму понад 10,5 млн грн; а також надання внесків особами, які за законом не мали права це робити.
  • Юрія Бойка — непогашений податковий борг на суму понад 1, 9 млн грн. Крім того, встановлено факт надходження на накопичувальний рахунок виборчого фонду внеску особи без зазначення повної інформації.
  • Олександра Вілкула — непогашений податковий борг на загальну суму понад 5 млн грн і надання внесків особами, які не мали права це робити.
  • Ігоря Смешка — непогашений податковий борг на загальну суму понад 1 млн грн. А також внески вносила особа, яка за законом не мала права передавати кошти.

Водночас про порушення у звітах Петра Порошенка та Олега Ляшка у висновку НАЗУ не йдеться.

  • За даними спільного опитування, проведеного соціологічною компанією «Рейтинг» та «Центром Разумкова», лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко і чинний президент Петро Порошенко ділять друге місце рейтингу передвиборчих симпатій українців. Лідирує, як і раніше, артист Володимир Зеленський. Четвертим у списку йде лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко, а після нього в рейтингу — Юрій Бойко, Олег Ляшко, Олександр Вілкул та Ігор Смешко. Рейтинг інших кандидатів — нижчий за 2%.
  • На виборах президента України, які відбудуться 31 березня, буде рекордна кількість кандидатів — 39, а тому і рекордно довгий бюлетень.