Президент Мексики закликав Ватикан та Іспанію вибачитися за гріхи конкістадорів 500-річної давнини

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Президент Мексики закликав Ватикан та Іспанію вибачитися за гріхи конкістадорів 500-річної давнини

Manuel Velasquez / Getty Images

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор закликав владу Іспанії та Ватикану, у тому числі Папу Римського, вибачитися за злочини конкістадорів, вчинені 500 років тому.

Глава держави озвучив свій заклик у відеозверненні, яке він записав біля пірамід у Комалькалько. Заява була зроблена в контексті 500-ї річниці битви конкістадора Ернана Кортеса з майя-чонталями.

«Це було вторгнення. Було вчинено багато несправедливостей, було підкорення народів. Я надіслав листа королю Іспанії та іншого листа Папі Римському, щоб вони попросили вибачення у корінних народів за порушення того, що зараз відомо як права людини. Були вбивства, навʼязування волі народам, Конкіста робилася мечем і хрестом, а церкви розміщувалися поверх храмів», — сказав Лопес Обрадор.

Іспанська влада відповіла голові Мексики та закликала його не оцінювати з погляду сьогоднішньої епохи настільки далекі події історії.

«Прибуття 500 років тому іспанців на нинішні мексиканські землі не може бути оцінено у світлі сучасних міркувань [...]. Наші братські народи завжди вміли розглядати наше спільне минуле без гніву і з конструктивного погляду, як вільні народи зі спільною спадщиною», — йдеться у повідомленні.