Reuters: Європейські дипломати побоюються, що майбутній президент України не збереже реформи після виборів

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Європейські партнери України побоюються, що наступний президент, хто б це не був, не зможе або просто не захоче прискорювати реформи, на які вони витратили гроші. Про це йдеться в матеріалі Reuters.

Напередодні президентських виборів журналісти агенції поспілкувалися за умови анонімності з трьома дипломатами Євросоюзу, які базуються в Києві та Брюсселі. Вони зосередили увагу на трьох найпопулярніших кандидатах: чинному президенті Петру Порошенку, колишній прем’єрці Юлії Тимошенко та керівнику «Студії «Квартал 95» Володимирі Зеленському.

Що кажуть дипломати?

Дипломати заявили, що троє топ-кандидатів у президенти України викликають сумніви щодо ефективності проведення ними реформ і того, як вони боротимуться з корупцією та чи зможуть утримувати потік західної допомоги. «Усі вони небездоганні. Серед них немає кандидата, на якого ви подивитеся і скажете: “Так”», — зауважує один із співрозмовників.

«Ми, звісно, точно знаємо, що отримаємо від Порошенка. Ми вважаємо, що знаємо, що буде з Тимошенко. Із Зеленським ми не маємо жодного уявлення», — додав у інтервʼю другий дипломат.

З одного боку, західні представники вважають позитивним те, що вибори в Україні стали справжнім змаганням, особливо у порівнянні з Росією. З іншого — побоюються, що звинувачення у шахрайстві та протести зможуть затьмарити напружені виборчі перегони.

Дипломати зазначають, що в ідеалі ЄС хотів би бачити в Україні потужного сусіда на східному кордоні — зі стабільною демократією, яка підкоряється верховенству права, і здатного захистити себе від Росії.

Три кандидати з недоліками

Порошенка хвалять за те, що йому вдалося «втримати Україну після анексії Криму», за зміцнення армії та реформи у банківській та енергетичній галузях. Але зусилля з боротьби із корупцією за часів його правління зайшли в глухий кут. Також дипломати відзначили «культуру безкарності»: вищі посадові особи не потрапляють до вʼязниці за розтрату або хабарництво, і це розчаровує виборців.

«У Порошенка була дуже чітка лінія, принаймні на папері, щодо його проєвропейського настрою та опору Росії. Він не був ідеальним», — підкреслив співрозмовник Reuters.

Шоумена Зеленського західні представники називають головоломкою. Вони зауважують, що у цього кандидата немає політичної історії, але, з іншого боку, саме це й приваблює виборців. ЄС турбує відсутність у Зеленського політичного досвіду, а також його можливі зобовʼязання перед олігархом Ігорем Коломойським.

Але співрозмовники агенції додали, що на зустрічі з європейськими послами у лютому Зеленський «цілком виправдав себе». За словами трьох присутніх дипломатів, він продемонстрував свою «ефективність як продюсера і менеджера».

Екс-премʼєрку Тимошенко, через подвійний досвід на чолі уряду та сумнівний газовий контракт з Росією, дипломати називають «мішаною торбою» для ЄС. «Вона дещо втратила привабливість мучениці», — зазначив Reuters представник ЄС у Брюсселі.