Bihus.Іnfo: В Україні перед виборами діють три потужні громадські організації, повʼязані з БПП

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Журналісти-розслідувачі зʼясували, що три потужні громадські організації з тисячами персоналу, які проводили соціальні опитування та збирали особисті дані виборців, повʼязані з оточенням президента Петра Порошенка. Про це йдеться в журналістському розслідуванні програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

«Фактично по всій Україні діють три потужні ГО із сотнями або навіть тисячами агітаторів і непрозорим фінансуванням. Ці організації тісно пов’язані з БПП та близькими до президента депутатами. Регулярно фіксуються факти видачі готівки представниками цих організацій виборцям», — зазначають у розслідуванні журналістів Bihus.Info.

«Інститут розвитку і сприяння демократії»

Зокрема йдеться про громадську організацію «Інститут розвитку та сприяння демократії», засновану в грудні 2018-го, менше ніж за місяць до старту передвиборчої кампанії.

Як зазначають журналісти, своїм агітаторам представники цієї ГО вказували реальну мету їх роботи. Інструкція щодо заповнення формуляра передбачала саме збір особистих даних прихильників Петра Порошенка.

«Збір даних про симпатиків кандидата є основою для побудови так званої мотиваційної «сітки». Тобто піраміди фінансово вмотивованих агітаторів, які самі голосують за кандидата і залучають до голосування за нього інших виборців на платній основі. У широкий вжиток «сітка» як технологія підкупу виборців увійшла в 2015 році, у зв’язку з виборами до Верховної Ради Сергія Березенка [заступник голови фракції БПП в Раді], відомого тісними зв’язками з Петром Порошенком», — говорить у розслідуванні журналіст.

Автори програми зазначають, що керівник ГО Катерина Поп співпрацювала із політтехнологом Дмитром Касьяновим, який керував виборчим штабом Березенка у 2015 році. А в 2019 вона працює із Березенком, який є заступником начальника виборчого штабу Порошенка.

В організації два засновники — Іван Добровольский, донедавна помічник нардепа від БПП Сергія Олексієва, та Юрій Гойда, у якого є спільна компанія — «Аутсорсинг груп «Посіпаки» — із Марком Адамовським. Марк – племінник мультимільйонера Андрія Адамовського, який раніше працював у бізнесі з Олександром Грановським — нардепом від БПП.

Попри відкриту співпрацю із виборчим штабом Порошенка, представники ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії» приховують адресу свого офісу й відмовилися від інтерв’ю Bihus.Info.

«Центр демократичного суспільства»

Цю громадську організацію також заснували Гойда та Добровольський у грудні 2018. Вона стала офіційним спостерігачем на виборах президента. Автори вказують на те, що, попри статус спостерігача на виборах, ніякої інформації про саму організацію на Facebook-сторінці немає. Ні адреси офісу, ні номера телефону, ні навіть електронної пошти, лише віконце месенджера.

Журналісти зазначили, що за юридичною адресою ГО «Центр демократичного суспільства» розташований невеликий родинний ресторан. У житлово-експлуатаційній дільниці, яка розпоряджається нежитловими приміщеннями за цією адресою, про ГО теж уперше чують. Немає навіть угоди про поштову скриньку для юридичної адреси.

«Солідарність»

Третьою ГО журналісти вказали «Солідарність». Ця організація «засвітилась» під час конфлікту в Сумах, де штаб БПП перевіряла поліція через повідомлення про підкуп виборців. Після цього прокуратура почала кримінальне провадження проти поліціянтів через перевищення влади та службових повноважень.

Рятувати своїх колег від поліції в Сумах приїхав юрист від ГО «Солідарність». Її засновниками є Андрій Воронков (колишній спостерігач на виборах від нардепа Олеся Довгого) і Сергій Матусов (помічник Руслана Сольвара, нардепа від БПП).

  • 25 лютого в журналістів Bihus.Іnfo вийшло розслідування, в якому йшлося про те, що син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського є одним з організаторів схем із розкрадання в оборонному комплексі. Ці схеми нібито принесли бенефіціарам щонайменше 250 млн грн, а серед фірм, які в них брали участь, називають колишній завод Петра Порошенка. Після широкого розголосу президент звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони.
  • Ігор Гладковський, син колишнього заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олега Гладковського, подав до суду на журналістів Bihus.Info, які оприлюднили розслідування про розкрадання в оборонній сфері. Про це йдеться в реєстрі справ на сайті Судової влади. Позов поданий 4 березня у Подільський районний суд міста Києва.
  • Журналісти Bihus.info у своєму розслідуванні про розкрадання в оборонній сфері спотворили суть листування між фігурантами злочинної схеми. За словами народного депутата та голови Тимчасової слідчої комісії, яка веде розслідування, Івана Вінника, він отримав від Генпрокуратури результати експертизи цього листування.