The Hill: Посол США Йованович просила генпрокурора Луценка не переслідувати засновника Центру протидії корупції та двох нардепів

Автор:
Олена Мельник
Дата:
The Hill: Посол США Йованович просила генпрокурора Луценка не переслідувати засновника Центру протидії корупції та двох нардепів

Космач Олександр / УНІАН

Посол США в Україні Марі Йованович на зустрічі з генеральним прокурором Юрієм Луценком передала йому список людей, яких не повинні переслідувати в країні. До нього увійшли засновник громадської організації «Центр протидії корупції» та два члени парламенту, які відкрито підтримали її програму антикорупційної реформи.

Про це повідомляє лояльне до американського президента Дональда Трампа видання The Hill з посиланням на джерело, безпосередньо знайоме з деталями зустрічі. Текст стоїть в розділі «думки».

«Виявляється, що організація, проти якої проводилося розслідування у правоохоронних органах України, була співфінансована адміністрацією Обами і ліберальним мегадонором Джорджем Соросом. Вона також співпрацювала з агентами ФБР, розслідуючи ділову активність тодішнього керівника кампанії Трампа Пола Манафорта з проросійськими діячами в Україні», — пише видання.

The Hill зазначає, що послання українській прокуратурі означало: не націлюйтеся на ЦПК під час президентських виборів у США 2016 року, на яких Сорос підтримував Гілларі Клінтон, щоб вона замінила на посаді глави держави іншого його фаворита — Барака Обаму.

Українські чиновники визнали, що це було незвичайне втручання. «Зазвичай ми не говоримо поліцейським, кого вони можуть і не можуть переслідувати, якщо тільки це не стосується американського громадянина, якого ми вважаємо неправомірно звинуваченим», — сказав один з чиновників виданню.

Видання пише, що увага прокуратури до ЦПК у 2016 році була частиною більш масштабного розслідування — щодо ймовірного нецільового використання американської технічної допомоги на боротьбу з корупцією в Україні в розмірі понад $ 4,4 млн.

«Розслідування проти Центру протидії корупції, засноване на допомозі, яку вони отримали від нас, теж недоречно», — заявив тодішній повірений у справах посольства Джордж Кент в листі прокуратурі у квітні 2016 року. У ньому також стверджувалося, що офіційні особи США не турбувалися про те, як була витрачена допомога Сполучених Штатів.

Однак The Hill зазначає, що лист Кента «недвозначно показує, що посольство змушувало українських прокурорів відступати від того, що зазвичай вважається внутрішньою справою правоохоронних органів» суверенної країни.

«І понад півдюжини американських і українських джерел підтвердили мені, що справа ЦПК була не єдиною, в якій американські чиновники тиснули на українських слідчих у 2016 році», — вказує автор статті.

  • У відповідь на колонку The Hill ЦПК назвав фейковою справу про розкрадання $4 млн допомоги США в Україні.
  • Раніше генеральний прокурор Юрій Луценко в інтервʼю американському виданню The Hill заявив, що Йованович передала йому список осіб, проти яких не можна вести розслідування. За словами Луценка, він відповів послу, що це неприпустимо. «Ніхто в цій країні — не наш президент, ні наш парламент, ні наш посол — не завадить мені розслідувати, чи мав місце злочин», — сказав він.
  • За даними джерел theБабеля, Луценко зробив заяву про «список Йованович», щоб спробувати вирішити відразу дві проблеми: налагодити відносини з американським президентом, грубо виступивши проти ставленика демократів, і заразом послабити позиції або зовсім позбутися недружнього посла. Тепер Трамп, посилаючись зокрема й на українських офіційних чиновників, може говорити, що його противники на виборах грали нечесно. Це реакція, заради якої Луценко прийняв удар від Держдепу і Порошенка на себе.
  • Державний департамент США назвав «відвертою вигадкою» заяву Луценка про отримання списку людей, яких не можна переслідувати в Україні.
  • Після цього президент Петро Порошенко заявив про повну підтримку посла США в Україні Марі Йованович і про те, що цінує її роботу та зусилля.