Reuters: Росія перекинула до Венесуели експертів з кібербезпеки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

За даними уряду США, Росія разом з військовими та силами спецпризначення перекинула до Венесуели фахівців з кібербезпеки.

Про це пише Reuters з посиланням на американських чиновників.

У США вважають, що їхнім завданням буде допомога режиму Ніколаса Мадуро щодо захисту урядової киберінфраструктури та стеження.

Один з чиновників заявив агентству, що російські літаки у Каракасі демонструють «безрозсудну ескалацію конфлікту».

Місцеві ЗМІ повідомили, що у столицю прибули два російські літаки Військово-повітряних сил, на борту яких було близько 100 військовослужбовців. Уряд Мадуро підтвердив прибуття літаків, але жодної детальної інформації не надав.

Американська сторона вважає, що такими діями Росія намагається перешкодити зміні режиму в країні, щоб забезпечити свою сталу присутність у Латинській Америці.

У МЗС Росії 26 березня заявили, що присутність «російських фахівців» регулюється угодою про військово-технічне співробітництво між двома країнами. Зі свого боку держсекретар США Майкл Помпео сказав міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову, що Вашингтон «не буде байдуже спостерігати» за ситуацією у Венесуелі.

Бразилія, Перу, Колумбія та Канада вже висловили стурбованість у звʼязку з прибуттям російських військових літаків.

  • Чиновник з Венесуели 24 березня підтвердив, що до країни прибули літаки з російськими військовими на борту. За словами представника влади, військовослужбовці прилетіли у Каракас в межах «триваючої військової співпраці двох союзників». Вони мають намір взяти участь у переговорах з військової підготовки та стратегії венесуельської армії, а також обговорити питання техобслуговування.
  • Раніше повідомлялося, що літак Boeing російської авіакомпанії Nordwind Airlines, який з невідомими цілями приземлився недалеко від столиці Венесуели Каракаса, повернувся до Москви. Припускають, що він вивіз золото Мадуро.