Опитування: Українці, які не визначилися з вибором кандидата, вірять у перемогу Зеленського на виборах. Порошенко йде слідом

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У перемогу артиста Володимира Зеленського на виборах президента вірять навіть ті українці, які ще не визначилися з вибором кандидата. Серед тих, хто вже знає, за кого голосувати, також більшість впевнені у перемозі керівника «Студії «Квартал 95». Слідом з невеликим розривом йде чинний президент Петро Порошенко.

Такі дані наводить Центр соціальних і маркетингових досліджень SOCIS, який проводив опитування з 20 до 25 березня в межах підготовки до проведення екзит-полу.

Згідно з результатами опитування, серед тих респондентів, які візьмуть участь у голосуванні, за Зеленського готові віддати голоси 24,6%, за Порошенка — 14,8%, за Юлію Тимошенко — 8,7%, за Юрія Бойка — 7,9%, за Анатолія Гриценка — 6,4%.

З 16,6% тих, хто ще не визначився з вибором кандидата, 15,4% опитаних схиляються до Зеленського, до Порошенка — 19%, до Бойка — 5,7%, до Тимошенко — 4,8%, до Гриценка — 4,5%.

На питання, який кандидат переможе на виборах, 28,5% респондентів незалежно від своїх уподобань висловили впевненість у перемозі Зеленського. У перемозі Порошенко впевнені 25,7% опитаних. Перемогу Тимошенко прогнозують 12,7% респондентів. У перемогу інших кандидатів опитані громадяни майже не вірять.

А як було раніше?

Тиждень тому, 20 березня, SOCIS публікував аналогічне дослідження. Тоді Зеленський і Порошенко теж були визначені лідерами в рейтингу кандидатів у президенти. За даними на 20 березня, серед тих, хто візьме участь у голосуванні, Зеленський отримав би 20,5%, Порошенко — 13,3%. За лідера партії «Батьківщина» Юлію Тимошенко готові були б віддати голоси 9,5% респондентів.

Як проводили опитування?

Було опитано дві тисячі респондентів в усіх областях методом особистого інтервʼю (face-to-face) за місцем проживання. Серед респондентів не було людей з анексованого Криму та непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,1%.

Хто такі SOCIS?

SOCIS — перша соціологічна компанія в Україні, заснована в 1988 році. Компанія — член Соціологічної асоціації України. SOCIS критикували за публікацію даних соціології на користь чинної влади. Перша компанія, що в 2014 році опублікувала рейтинг, у якому Порошенко посів перше місце. Після перемоги на виборах він призначив співзасновника компанії Ігоря Гриніва заступником глави Адміністрації президента. Зараз Гринів входить до складу виборчого штабу Порошенка.