Кабмін відкрив банкам доступ до держреєстрів. Тепер вони можуть перевіряти інформацію про осіб, які звернулися за кредитами

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів ухвалив рішення про відкриття для банків доступу до державних реєстрів, завдяки чому фінансові установи тепер зможуть перевіряти особисту інформацію українців, які звертаються до них за кредитами.

Як повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку, такий крок зроблений для того, щоб полегшити умови ведення бізнесу в Україні та підвищити позиції країни у міжнародному рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business.

«До цього часу на законодавчому рівні така можливість була відсутня, що ускладнювало банкам завдання прогнозувати здатність особи виконати власні зобовʼязання щодо виплат за кредитом», — йдеться у повідомленні.

Тепер банки зможуть уберегти себе від ризиків видачі займів неблагонадійним позичальникам. В уряді впевнені, що доступ до держреєстрів дозволить зробити для українців кредитування більш дешевим, за рахунок невидачі «проблемних» позик.

  • Раніше Нацбанк назвав 52,8% кредитів проблемними. Майже всі з цих кредитів (83%) видані держбанками, і всі вони значаться як непрацюючи, за яким не йдуть виплати.
  • У Китаї компанії, які видають мікрокредити, вимагають від позичальників надсилати оголені селфи у якості застави. Про такі «застави» стало відомо завдяки витоку даних, який стався у Китаї у 2016 році. У мережу потрапили оголені фотографії понад 160 дівчат, які тримали в руках свої посвідчення особи.