Вчені виявили у Великому адронному колайдері новий тип елементарних частинок

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Фізики, які працюють з Великим адронним колайдером оголосили про відкриття нового типу елементарних частинок, пише Tech Explorist.

Вчені, аналізуючи результати експериментів у колайдері, виявили нові фундаментальні частинки — пентакварки. Вони формують структуру атома у вигляді протонів і нейтронів та є найменшими частинками, відомими людині.

Вважалося, що пентакварки складаються з пʼяти кварків, зʼєднаних разом. Проте професор фізики з Коледжу мистецтв і наук Сіракузького університету Томаш Скварніцкій на основі даних про зіткнення протонів заявив про існування підструктури пентакварків.

За його словами, такі пентакварки поділяються на дві частини — баріони, що складаються з трьох кварків, і мезони, що складаються з двох кварків.

При цьому Скварніцкій зазначив, що маса нових пентакварків трохи менша від суми мас його складових частин — баріона та мезона. «Пентакварк не розпався в результаті звичайного процесу. Замість цього він розпадався повільно, переставляючи свої кварки й утворюючи певний резонанс», — говорить вчений.

Виявлення нових пентакварків, за словами Скварніцкого, дало вченим значно більше даних і дозволило аналізувати структуру пентакварків більш детально.