«Рішення проти антикорупційної реформи». НАБУ закрило всі кримінальні справи щодо незаконного збагачення

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Відсьогодні в Національному антикорупційному бюро (НАБУ) немає справ про незаконне збагачення. Через скасування статті Кримінального кодексу про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення НАБУ повністю припинило 26 кримінальних проваджень. Про це прес-служба бюро повідомила у Facebook.

«Через рішення Конституційного суду повністю закриті 26 кримінальних проваджень, і 37 — в частині ст. 368-2 КК України. Загальна суму статків, законність походження яких досліджували детективи НАБУ в цих справах, становила близько 500 млн грн», — йдеться в повідомленні.

Також заяву зробив очільник НАБУ Артем Ситник. Він зазначив, що позбавлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, яке є наслідком рішення Конституційного Суду, відкриває посадовцям можливості для зловживань та надає індульгенцію на вчинення ними кримінальних корупційних правопорушень.

«Сьогодні можна ствердно сказати, що пʼять років втрачено. Тобто всі статки, які були здобуті незаконним шляхом, всі статки, законність походження яких не можна пояснити, зараз вони легалізовані. Це не перше рішення, яке було скеровано проти антикорупційної реформи. Але це перша спроба, яка має незворотний характер», — наголосив Ситник.

У бюро переконані, що страх відповідальності напередодні початку роботи новоствореного Вищого антикорупційного суду, який розглядатиме справи від НАБУ і САП, у тому числі і з цією кваліфікацією, ввімкнув своєрідні політичні механізми регуляції.